Press "Enter" to skip to content

Fordeler og ulemper med hund

Hunden sies å være menneskets beste venn, og det er den virkelig også. Med sitt gode lynne og hengivenhet, skal det godt gjøres å finne noen i verden som kommer til å være like lojal mot deg som hunden din. Men det betyr ikke at det ikke er mye arbeid, og det finnes selvsagt noen ulemper også. Skal du skaffe deg hund, er det viktig at du leser igjennom disse punktene først. Som regel er en hund verdt alle ulempene i verden, men det er likevel greit å ha noenlunde peiling på hva man kan forvente seg. Dersom du er usikker på om du klarer å ta vare på en hund, bør du revurdere å skaffe deg en, da de krever din fulle oppmerksomhet og kjærlighet.

Fordeler

  • Lykke. Ja, man blir faktisk lykkeligere av å ha en hund. Hvem setter vel ikke pris på å bli møtt med en kald snute og en ivrig, logrende hale etter en lang dag på jobb? Du er det beste i hunden din sitt liv, og dette viser den deg hver dag.
  • Tur. Med en hund kommer du deg ut uansett vær, flere ganger om dagen. Det sier seg selv at dette har en stor helsegevinst, og frisk luft er svært undervurdert for både fysisk og psykisk helse.
  • Nytte. Brukshunder som border collie, elghund eller fuglehund brukes til gjeting og jakt, og har dermed en stor nyttefunksjon i tillegg til å være koseklump. Generelt kan man trene opp hunder svært godt, og de fleste hunder kan være til nytte for deg dersom du jobber grundig med opptreningen.
  • Trygghet. Man føler seg litt ekstra trygg av å ha en hund i hus. Denne vil beskytte deg, og enhver tyv med vettet i behold vil løpe fra en illsint hund.
  • Sosialt. Hunder elsker playdates! Ta med hunden din i parken, og kanskje får du nytt bekjentskap eller treffer din fremtidige ektefelle. Vi har vel alle sett filmen 101 Dalmatinere, og vet hvordan det kan gå om man tar med hunden i parken. Har du dessuten venner med hund, kan dere ha playdates med hundene slik at både dere og de får sosialisert seg.

Ulemper

  • Ansvar. Det følger mye ansvar med å ha hund. Foruten pelsstell, daglige turer og vasking, må du også klippe negler, sørge for at tennene er i orden og generelt holde ett øye med helsa til hunden. Du bør også få den sjekket med jevne mellomrom hos en veterinær.
  • Dyrt. Dersom hunden din blir syk, og for eksempel må opereres, kan prisen komme opp i en svimlende sum om du ikke har forsikring. Dessuten er det dyrt for utstyr og for.
  • Vanskelig å reise på ferie. Hunder klarer seg ikke lenge alene, og dersom du skal reise på ferie bør du planlegge i god tid. Det holder ikke at naboen stikker innom ett par ganger om dagen, hunden må enten bo hos venner eller familie, eller på en kennel mens du er borte. Noen hunder takler dette helt fint, mens andre hunder sliter med nye omgivelser og å være borte såpass lenge fra eieren.