Press "Enter" to skip to content

Fordeler og ulemper med katt

Skal du skaffe deg en katt, er det viktig at du er forberedt. Dette gjelder ikke bare utstyr og plass, men du bør også lese deg litt opp på katters adferd og hva du kan forvente deg av å ha en katt i hus. Et kjæledyr er ikke et leketøy, eller et tilbehør – det er et individ som trenger kjærlighet og oppmerksomhet, og ikke minst stell og mat. Fordelene med en katt er selvsagt mange, men det er en del ulemper du bør være obs på også, slik at du kan overveie om disse ulempene er av stor betydning for deg og ditt hverdagsliv eller ikke.

Fordeler

 • Gratis skadedyrkontroll. Har du mus eller andre skadedyr i eller i nærheten av huset, kan du stole på at katten din tar knekken på dette problemet. Katter er utmerkede jegere.
 • Kos. Det er lite som slår en varm, malende katt i fanget. Katter kan være utrolig kosete, og faktisk også ganske selskapssyke.
 • Moro. Det er veldig moro med katter, for de gjør så mye rart. Plutselig kan den klatre i gardina og klore seg fast for harde livet, eller den kan ramponere hele juletreet på ett blunk. Dette kan i noen tilfeller være en ulempe, men for det meste er det gøy med litt liv og røre i huset.
 • Bra for barna. Det er en fantastisk mulighet for barna å lære seg å ha ansvar for ett levende vesen, samtidig som de får en koselig lekekamerat.
 • Reis på ferie uten bekymringer! Sørg bare for at en nabo eller en venn kommer med mat til katten etter behov. Dersom du ikke har en kattedør slik at den kan gå ut og inn når den selv vil, bør du sørge for at naboen også slipper ut og inn katten med jevne mellomrom så den får løpt fra seg.
 • Billig. Det er svært billig å ha katt. Foruten et par ormekurer i året, trenger du ikke å ta den med til dyrlegen stadig vekk for rutinesjekker. Katter klarer seg svært godt, og får sjeldent sykdommer.

Ulemper

 • Røyting og allergi. Du bør sørge for at alle i familien ikke er allergisk, for katter røyter ganske mye. Vær forberedt på kattehår over alt; i maten, på klærne og i sofaen.
 • Forpliktelse. Dette gjelder uansett hvilket husdyr du går til anskaffelse av, og selv om katter krever lite, må du likevel hele tiden sørge for at alt er som det skal og at den har det bra.
 • Nattens fangst på døra. Når du skal ut å hente avisa, er ikke det første du vil se ei død mus som katten din har fanget. Men dette er noe du bør være forberedt på.
 • Naboklager. Du kan risikere at katten blir en plage for naboene dine, ved at den ødelegger for eksempel blomsterbed eller den kommer inn igjennom vinduet til folk.
 • Kloring. Katter klorer, sånn er det bare. De kan være ganske uforutsigbare, og du bør være forberedt på at du kan få deg en ørefik dersom du bare klapper den feil eller den av andre grunner fikk lyst til å utagere.