Press "Enter" to skip to content

Hundeutstyr – hva skal man kjøpe?

Får du snart ett nytt familiemedlem i huset, er det ikke bare viktig at du har tilegnet deg tilstrekkelig med kunnskap, du må også sørge for å ha alt av nødvendig utstyr i hus. Det er mye man må tenke på, og en hund krever mye oppmerksomhet. Ikke alt utstyr som finnes er nødvendig – du behøver ikke å handle rosa hundeklær for flere tusenlapper, men noe utstyr kommer man ikke utenom. Dette er både av praktiske årsaker for deg, og for hundens egen trivsel og trygghet.

Nødvendigheter

Det første du må ha på plass er selvfølgelig halsbånd og kobbel. I motsetning til katter vil hunden kun gjøre fra seg utendørs, og da må du ha kobbel selv om turene kanskje ikke blir så lange veldig tidlig i valpefasen. Husk å kjøpe et kobbel som helst er to meter langt, da valpene trenger litt plass å boltre seg på. Når det gjelder bredden på kobbelet, vil dette variere fra rase til rase og størrelse.

En annen viktig ting å gå til innkjøp av, er matskål og vannskål. Her bør du forhøre deg i en dyrebutikk om hvilke skåler som passer best til hunden du skal ha. For eksempel er en vannskål som er smalere øverst det beste alternativet for langørede hunder, slik at de slipper å få ørene oppi vannet. Når det gjelder hundeseng, behøver du ikke å tømme hele lommeboken med det første. Hunder kan sove hvor det måtte være, og er det en valp du har fått i hus kan du enkelt bruke en pappeske. Det du derimot kan legge litt ekstra penger i, er gode varmetepper den kan sove på. Kjøp heller en hundeseng i stoff når hunden har blitt litt eldre.

Stell

Gjør et innkjøp av en klotang med en gang. Her lønner det seg å velge kvalitet. Hunder har mye nerver i klørne, og dersom du klipper litt for langt inn vil hunden få veldig vondt. Begynn å klippe klør relativt tidlig, slik at valpen blir vant med det og du slipper en vrang hund senere. Bor du i et område som er spesielt utsatt for flått, bør du også skaffe en flåttfjerner.

Reise og moro

Bur er også noe du burde kjøpe før du får den lille krabaten i hus. Hundebur skal i motsetning til kattebur være relativt store, slik at hunden har plass til både å legge seg ned og å sette seg opp. Du kan enten kjøpe et lite bur til valpen for så å kjøpe et større bur når den blir stor – men det billigste alternativet er å kjøpe et stort bur med en gang. Sørg da for å polstre buret litt ekstra med en hundeseng og pledd, slik at den ikke ligger veldig ustødig.

Leker er kanskje ikke det mest nødvendige å kjøpe, da hunden fint klarer seg med ting og tang man kan finne i hjemmet som doruller, vaskeballer eller sokker. Men det kan likevel være greit å gå til innkjøp av en tyggeleke, særlig når hunden er valp, slik at den får stimulert tennene sine mens de vokser.