Press "Enter" to skip to content

Rare fakta om hunder og katter

Det finnes hundrevis av videoer av hunder og katter som gjør merkelige og morsomme ting, og vi elsker det! Ikke bare er de utrolig søte når de kløner, men vi blir stadig overrasket over deres noe merkelige oppførsel. Det er så mye vi ikke vet om disse fantastiske kjæledyrene, og her kommer litt rare fakta du kan skimte med på neste fest:

Laktoseintoleranse

Katter er laktoseintolerante. Dersom de får i seg melk vil de få mageproblemer og ofte diaré.

Unikt neseavtrykk

På samme måte som fingeravtrykkene hos oss mennesker, er neseavtrykkene til kattene helt unike. Ikke ett eneste neseavtrykk ligner et annet.

Ikke jaktinstinkt

I motsetning til det de aller fleste tror, har ikke katter jaktinstinkt. De er ikke født med ett instinkt til å jakte, men blir derimot lært opp til dette fra mor eller andre katter. Blir den ikke lært opp til dette, vil den heller aldri ha instinktet.

Dovendyr

Katter er nesten som dovendyr når det kommer til søvn. Huskatter sover i gjennomsnitt 16 timer i døgnet, noe som er ekstremt mye. Det er kun ville, store katter som løver og leoparder, og dovendyr som sover mer.

Høyrehendt og venstrehendt

Katter er enten høyrehendt eller venstrehendt. Undersøkelser har vist at hunnkatter ofte foretrekker sine høyre poter, mens hankatter gjerne foretrekker venstre.

Blåøyd

Alle katter blir født med blå øyne. Dette visste du kanskje, men visste du at det tar omtrent to uker før øynene skifter farge?

Mjau

Katter mjauer kun til mennesker – ikke til andre katter. Til mennesker mjauer de fordi de vil ha oppmerksomhet enten i form av mat eller kos.

Opp-ned

Når katter drikker vann, bruker de undersiden av tunga i stedet for oversiden.

«If it fitz, I sitz»

For å finne ut om rommet de skal inn i, eller hullet, er stort nok for dem, bruker katter værhårene sine til å føle seg fram. Dette kan trolig være årsaken til de mange morsomme YouTube-videoene av katter som setter seg fast her og der.

Dalmatinere

Alle Dalmatinere er født helt uten prikker og flekker. Altså er de født helt hvite, og flekkene kommer ikke før etter noen uker etter fødselen.

Luktesans

Luktesansen hos hunder er opptil hundre tusen ganger mer følsom enn hos mennesker. Det er en veldig god grunn til at hunder er eksepsjonelle medhjelpere i jaktsesongen.

Svettekjertler

Hundens eneste svettekjertler ligger på føttene. De peser ut svært mye av kroppsvarmen via munnen, hvilket er en mye mer effektiv metode enn å svette.

Bløt nese

Hunder har faktisk bløte snuter av en grunn. Dette er nemlig en av forklaringene bak den utmerkede luktesansen deres. «Slimet» som sitter på nesa hjelper å fange opp luktpartikler i lufta.

Hund + ulv = sant

Hunder kan faktisk avle med ulver. Dette skyldes trolig deres nære slektskap og DNA, og man kan jo bare tenke seg det søte valpekullet fra en slik paring!